Aşınan Diş Minesi Nasıl Tedavi Edilir?

Aşınan Diş Minesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş minesi dişlerin dış yüzeyini fiziksel ve kimyasal zararlardan koruyan oldukça sağlam bir tabakadır. Son derece serttir ve vücuttaki en sert doku olarak kabul edilir. Öyle ki kemikten daha dayanıklıdır. Temel işlevi dişleri çeşitli kimyasallara, yiyeceklere ve içeceklere karşı korumaktır. Ancak bu süreçte diş minesinin aşınması ve yıpranması kaçınılmaz olabiliyor. Diş minesi bir kez aşındığında kendini onaramaz. Aşınan diş minesi tedavisi dişlerin durumuna bağlı olarak farklı prosedürleri (kuron, köprü, kaplama, vb.) gerektirebilir.

Diş Minesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Diş kuronunu sararak adeta dişi koruyan diş minesi, oldukça ince bir dış tabakadır. Gündelik yaşantımızda sıkça gerçekleştirdiğimiz çiğneme, ısırma ve gıcırdatma gibi aktivitelerin neden olabileceği etkilerden dişleri korur. Dişin dentin ve pulpa kısımlarını kaplayan diş minesi zarar gördüğünde diş ağrısı, sıcak ve soğuk hassasiyeti gibi rahatsızlıklar görülebilir. Diş problemleri ortaya çıkabilir ve dişte çürüme meydana gelebilir. Bu nedenle ağız sağlığını korumak için diş minesine özel bir özen göstermek oldukça önemlidir.

Diş Minesi Neden Aşınır?

Gülüşünüzün temel yapısının zayıflaması ile sonuçlanan diş minesinin aşınmasıyla birlikte diş çürükleri, diş tartarları ve çatlaklar dişin içinde veya çevresinde enfeksiyon riskini artırarak ağız sağlığını olumsuz etkiler. Diş minesinin aşınma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Asitli Yiyecek ve İçecek Tüketimi

Şeker ve asit oranı yüksek yiyecek ve içecek tüketimi diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Zaman alan bir süreç olmakla birlikte aşınmayı önleyebilmek için tüketimi sınırlandırmalı veya gargara veya fırçalama ile temizlik yapılmalıdır.

Kronik Ağız Kuruluğu

Tükürük sindirim sürecine yardımcı olmak için yiyecekleri parçalamamızda etkili olur. Ayrıca plak oluşumunu engeller. Vücut yeterli miktarda tükürük üretemediğinde dişler daha yüksek asit seviyelerine maruz kalacaktır.

Asit Reflü

Kronik asit reflü dişleri son derece zararlı olan mide asidine maruz bırakabilir. Hastalıktan mustarip bireylerin diş minesinde aşınma veya arka dişlerde zayıflama problemleri yaşaması muhtemeldir.

Belirli reçeteli veya Reçetesiz Satılan İlaçlar

Alerji ilaçları, aspirin veya reçeteli ilaçlar tükürük üretiminin azalmasına neden olabilir. Sonrasında gelişecek ağız kuruluğu diş aşınması riskini artırır.

Genetik

Genetik olarak daha ince diş minesine sahip bireylerin diş minesi aşınma yaşama olasılıkları yüksektir.

Diş Gıcırdatma ve Diş Sıkma

Diş gıcırdatma ve sıkma dişlerin yüzeylerine baskı uygulayarak diş minesinin aşınmasına neden olabilir.

Yanlış Hizalanmış Dişler

Dişlerin yanlış hizalanması düzensiz hareketleri nedeniyle dişlerin yüzeylerinde aşınmaya ve çene ekleminde işlev bozukluğuna yol açabilir. Diş telleri veya diğer hizalama çözümleri diş aşınmasının gelişmesini önleyebilir.

Kötü Ağız Hijyeni

Her gün düzenli bir şekilde dişleri fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak, koruyucu diş hekimliği randevuları ile yılda iki kez diş hekimini ziyaret etmek ve kötü diş ve ağız alışkanlıklarından kaçınarak dişleri hasardan korumak; diş minesi aşınması riskini azaltabilir.

Yaşlanma

Yaşlandıkça dişler sürecin doğallığıyla aşınmaya başlar. İyileştirilmiş ağız hijyeni ve koruyucu diş hekimliğine verilen önemin artması dişlerin daha uzun süre sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Yetersiz Beslenme

Sağlıklı hücreler oluşturmak ve sürdürmek için diyette gerekli besinlerin alınmaması yetersiz beslenmeye bağlı diş minesinde aşınmaya neden olabilir. Ayrıca diş minesinde aşınma anoreksiya ve bulimia gibi düzensiz yeme alışkanlıkları ile de ilişkilendirilebiliyor.

Aşınan Diş Minesinin Belirtileri Nelerdir?

Mine erozyonu dişlerde fiziksel hasara neden olabilir. Başlangıçta genellikle diş ağrısı veya sıcak ve/veya soğuk yiyecek veya içeceklere karşı hassasiyet şeklinde hissedilme eğilimindedir.

Diş minesinin aşındığının en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş ağrısı ve hassasiyeti

  • Sararma şeklinde renk değişikliği

  • Özellikle ön dişlerin kenarlarında şeffaflık

  • Dişlerin yüzeyinde küçük çatlaklar veya oyuklar

  • Diş yüzeyinde pürüzlü bir görünüm

Diş minesinin aşınmasına bağlı olarak diş çürüğünün gelişmesi oldukça yaygındır. Hafif bir rahatsızlık veya hassasiyet hissederseniz sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için diş hekiminizi ziyaret etmeniz tavsiye edilir.

Aşınan Diş Minesi için Tedavi Seçenekleri

Mine kaybından kaynaklanan diş hasarı kalıcıdır. Bir kez aşındıktan sonra eski haline getirmenin yolu yoktur. Bunun nedeni diş minesinin kendini onarabilecek canlı hücrelere sahip olmamasıdır. Diş hekiminiz aşınmış diş minesi için çeşitli tedavi seçeneklerini sunabilir.

Aşınan diş minesinin tedavisi çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Muayene sırasında diş hekimi şüpheli dişte olası mine aşınması belirtilerini inceleyecektir. Hasarın boyutunu, nedenlerini ve nasıl ele alınacağını değerlendirildikten sonra en uygun tedaviyi önerecektir.

Diş aşınması için yaygın tedavi seçeneklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Küçük hasarlı mine aşınması ve çürükler için genellikle lokal anestezi altında uygulanan dolgular

  • Büyük çürük hasarları için kronlar

  • Birden fazla dişin yüzeyi aşındığında diş yapıştırma

  • Birden fazla veya tüm dişlerin kalıcı olarak korunması amacıyla kaplamalar

Türüne ve hasarın derecesine bağlı olarak diş hekiminiz kanal tedavisi önerebilir veya daha ciddi durumlarda diş çekimi gerekebilir. Kanal tedavisi durumunda genellikle kuron önerilir. Diş çekimi gerekirse köprü veya kalıcı implant gibi seçeneklere yönlendirilebilirsiniz.