Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dişlerinizi profesyonel olarak beyazlatmak gülüşünüzü tasarlamak ve özgüveninizi artırmak için son derece etkili bir prosedürdür. Dişler beyazlatma işleminden hemen sonra renk değişimine ve lekelere karşı özellikle hassastır. Bu nedenle özellikle ilk 48 saat içinde diş beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler vardır.

Hassasiyeti en aza indirebilmek, hasarı önleyebilmek ve beyazlığını uzun süre koruyabilmek için dişlerinize uygun şekilde bakmanız önemlidir. Öyle ki diş beyazlatma prosedürü diyetinizde bazı geçici değişiklikler yapmanızı gerektirebilir.

Diş Beyazlatma Tedavisini Kimler Tercih Edebilir?

Tedavi; dişlerindeki lekeleri ve renk değişikliklerini düzeltmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Genellikle evde veya reçetesiz satılan diş beyazlatma ürünlerinden daha uzun süre etkili olduğu söylenebilir.

Diş Beyazlatma Sonrası Yan Etkiler

Profesyonel diş beyazlatma tedavisi sonrasında bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Prosedürü takiben diş ağrısı, diş hassasiyeti, diş eti tahrişi ve düzensiz beyazlama diş beyazlatması sonrası bazı yan etkiler görülebilir.

  • Diş Hassasiyeti ve/veya Diş Ağrısı: Özellikle çok sıcak veya soğuk gıdalar tüketildiğinde bazı kişilerde diş hassasiyetinde artış görülebilir. Hassasiyetin genellikle birkaç gün içinde azalması beklenir. Ayrıca diş hekiminiz hassasiyetinizi azaltmaya yardımcı olabilecek özel diş macunları önerebilir.

  • Diş Eti Tahrişi: Diş beyazlatma işlemi ağartma maddelerinin kullanılmasını gerektirdiğinden diş etlerinde tahriş gözlenebilir.

  • Düzensiz Beyazlama: Dişlerinde dolguları, kronları veya köprüleri olanlarda prosedür düzensiz beyazlatma ile sonuçlanabilir. Böyle bir duruma karşın diş hekiminiz dişlerinizin genel sağlığını dikkate alarak istediğiniz sonuçları elde edebilmeniz için özel bir plan hazırlayacaktır.

Diş hassasiyeti, ağrı ve diş eti tahrişi genellikle 2 veya 3 gün içinde kendiliğinden düzelir. Ancak semptomlar daha uzun sürerse diş hekiminizle görüşmenizde fayda olabilir.

Beyazlatmayı Takip Eden 48 Saat İçinde Nelere Dikkat Edilir?

Estetik ve diş yüzeyinde oluşan lekeleri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan diş beyazlatma tedavilerinin ardından bakımın önemi büyüktür. Beyazlatma işleminden sonraki 48 saatin dişlerin sağlığını ve parlaklığını korumak adına kritik bir dönem olduğu söylenebilir.

Beyazlatmada kullanılan maddeler dişlerin yüzeyindeki lekeleri parçalayarak çıkarmak için özel olarak formüle edilmiştir. Diş minesi üzerindeki gözeneklere nüfuz eder ve gözenekleri açar. Böylece diş minesi beyazlatma maddesini daha hızlı bir şekilde emebilir ve lekelerin daha etkili bir şekilde uzaklaşması mümkün olabilir.

  • Tedaviyi takiben İlk 48 saat içinde gözeneklerin yavaşça kapanması beklenir. Ancak bu süre içinde dişler yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan lekelere karşı daha duyarlı hale gelir. Bu nedenle en azından ilk 48 saat boyunca koyu renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak önemlidir. Çilek, kahve, çay ve domates gibi leke oluşturabilecek gıdalardan uzak durmak sonuçların daha uzun sürmesine yardımcı olabilir.

  • Yüksek asitli yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Fermente meyve ve sebzeler, sirke ve turunçgiller dişlerin hassasiyetini artırabilir. Bu nedenle bu tür yiyeceklerden uzak durmak beyazlatma işleminin olumlu sonuçlarını destekleyebilir.

  • Gözeneklerin tamamen kapanması 48 saati bulur. Ancak diş beyazlatma işleminin etkilerini maksimum seviyeye çıkarmak ve uzun süre korumak için ağız diş sağlığına karşı dikkat ve özeninizi bir hafta boyunca sürdürmeniz önemlidir.

Diş Beyazlatma Sonrası Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Diş beyazlatma işleminden sonra ağız hijyeni rutininizi sürdürmek önemlidir. Ayrıca gündelik diş bakımının yanı sıra diş beyazlatma sonrası bazı talimatları takip etmeniz gerekebilir. Diş beyazlatma sonrası uyulması tavsiye edilen diş bakım rutini şu şekilde sıralanabilir:

Günlük Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımını Sürdürün

Diş beyazlatma işleminden sonra günlük fırçalama ve diş ipi kullanımını sürdürerek ağız sağlığınızı kolaylıkla koruyabilirsiniz. Günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazanarak diş beyazlatma sonuçlarınızı uzun süre sürdürmeniz mümkün olabilir.

Hassasiyet Yaşıyorsanız!

Uygulama sonrası hassasiyet görülmesi muhtemeldir. Bu durumda hassasiyet önleyici diş macunu veya jeli kullanmak faydalı olabilir. Diş hekiminiz tarafından önerilen ürünler dişlerinizdeki hassasiyeti azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bu ürünler diş bakım rutininizin bir parçası olarak kullanılabilir.

Beyaz Diş Macunları ve Gargaralar Tercih Edin

Renkli diş macunlarından ve gargaralardan uzak durmak dişlerinizdeki beyazlığı daha uzun süre korumanıza katkı sağlar.

Ağız Çalkalamaya Özen Gösterin

Su ile ağız çalkalama dişlerinizi lekeleyebilecek yiyecek veya içecek artıklarını temizlemenin etkili olabilir. Özellikle leke oluşturabilecek bir şey tükettiğinizde diş sağlığınızı desteklemek için ağzınızı suyla çalkalamayı deneyebilirsiniz.

Yemek Sonrasında Dişlerinizi Hemen Fırçalamayın

Yemek sonrasında hemen diş fırçalamak yerine 30 dakika beklemek önemlidir. Özellikle asitli veya şekerli yiyecekler tükettiyseniz bu yiyecekler diş minesini bir süreliğine zayıflatabilir. Bu nedenle hemen diş fırçalamak veya diş ipi kullanmak diş minenize zarar verebileceğinden beklemeniz tavsiye edilir.

Diş beyazlatma sonrası ağız ve diş sağlığınıza önem vererek dişlerinizin sağlığını koruyabilir, beyazlatma sonrası sonuçlarınızı uzun süre deneyimleyebilirsiniz.